Česká kuchyně (2) Vyzkoušejte osvědčené recepty na česká jídla

Česká kuchyně

Jak na svíčkovou

Večer maso omyjeme, osolíme. Do poměrně dobře těsnícího kastrolu dáme nadrobno nastrouhanou zeleninu a jemně posekanou cibuli, přidáme koření přikolpíme. Doposud si říkáte že nic nového, ale pozor! Teď přijde to hlavní! Vložíme do trouby (bohužel pouze do elektrické, plynová není vhodná). Termostat nastavíme cca na 70 -90 st. C a pak se obrníme trpělivostí a nenačuhujeme každých 5 minut pod pokličku! Necháme to pěkně přez noc dělat co to umí. Ráno je maso pěkně měkké (taky jsem tomu nechtěl věřit) a v kasrtolu je vrstva vynikající šťávy. Vyjmeme maso, zelninu propasírujeme přez sítko, podle množství žroutů naředíme vodou na potřebný objem, zahustíme, dochutíme, přidáme smetanu, maso nakrájíme (bacha fakt se rozpadá, i kližka) a vrátíme do hrnce, mňam. Takto upravovat maso lze s mnoha jinými koncovkami, však si poradíte.

Číst dál...

Jak na Vídeňský guláš

Snad v každé zemi Evropy je mnoho receptu na guláš a tak take Rakušane jich maji několik a dokonce maji Gulaschmuseum, což je však restaurace. Nejznamejší z Rakouskych gulasu je právě tento Wiener Fiakergulasch. Gulas (gulyás) prišel do Vídně v 19tem století s maďarským pešímm plukem s tamním stanovištěm. Dnešním dnem je videnský gulaš tak změnený, že už ani nepřipomína ten maďarský. Gulaš z habsburskeho udobí, Wiener Saftgulasch, tedy gulaš s množstvím štávy měl i v Maďarsku takový ohlas, že jej znovu přijali zpět ve vídeňské formě a pojmenovali ho pörkölt. Gulaš dostal jmeno podle drožek tažených koňmi - Fiakr, ktere na druhou stranu dostali jmeno podle hostince Saint Fiacre v Paříži, před kterým se radily drožky k najmutí. V hostinci ve vchodu býval obraz irského mnicha St Fiacrius. No a tak to je :)

Ve Vidni se gulaš podává v klasických hospodách ale take v elegantnich restauracích. Časně zrána bývá Fiakergoulash na jídelnim lístku mnohých kaváren, ancto společně s ‚posilujícím‘ pivem se považuje za vyprošťovák.

Číst dál...
Přihlásit se k odběru tohoto kanálu RSS